Spreker, performer

about

Sta sterk voor de groep met de Masterclass ‘Hoe sta ik voor de groep?”

Ben je op zoek naar een oplossing om beter over te komen wanneer je voor groepen staat? Voel je soms dat je aandacht verliest of dat je boodschap lastig overkomt? Wil je beter zicht krijgen op de rol van trainer, facilitator, workshopleider en dergelijke? Dan is deze masterclass iets voor jou!

Je leert hoe je deze aandachtspunten kunt overwinnen en de noodzakelijke spanning kunt vasthouden, waardoor je boodschap authentiek overkomt. Je onzekerheid zal afnemen of zelfs verdwijnen. Je leert tevens wat het inhoudt om op te treden als trainer, facilitator, workshopleider, enz.

Tijdens de masterclass wordt veel geoefend, waarbij de eerste dag gericht is op jouw eigen performance. Op de tweede dag ga je dieper in op de randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om effectief op te treden in deze verschillende rollen.

Deze masterclass wordt al enige tijd succesvol uitgevoerd voor het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en voor de Wethoudersvereniging. Ook ben ik regelmatig spreker over dit onderwerp. Zie hiervoor: de spreker.nl

Heb je interesse? Neem dan contact op via ronald@rcbosconsulting.nl of 06 11 38 77 78 voor de data van de eerstvolgende sessies.

Enkele recensies

Er word je geen kunstje geleerd! In de training is de focus op het individu (wie ben jij, hoe zit jij in elkaar, wat zijn jouw aannames/overtuigingen) en niet op vaardigheden zoals in de meeste trainingen. In rollenspellen let Ronald vooral op je persoonlijkheid, wat draag je mee in je rugzak (belemmeringen, negatief zelfbeeld) en maakt dit zichtbaar door vragen te stellen over je angsten, verleden en waar dit vandaan komt. Dit gebeurt op een zeer natuurlijke en respectvolle manier waardoor veel vertrouwen tussen de deelnemers en de trainer ontstaat. Ronald focust op het coachen van het individu door voor te doen en tips te geven zoals rustiger te praten, werken met toonhoogten, wanneer te bewegen, opletten of je de aandacht van de groep hebt. Hierbij stelt hij vragen zoals hoe vind je dat het gaat, wat denk je zelf, wat voel je, waar ligt je kracht. In de training coacht Ronald enerzijds het individu anderzijds de groep door deze te betrekken in de evaluatie van degene die voor de groep staat. Wat valt jullie op, wat zou hij/zij anders kunnen doen. Op een innemende manier faciliteert Ronald het individu en het collectief. Hij laat zien dat wanneer je blijft oefenen, jij je bewust bent van je verleden en jij je belemmeringen achter je weet te laten, je vrijer en beter gaat presteren voor een groep zowel in het heden als in de toekomst. Kleine aanpassingen aan je eigen performance leiden tot direct zichtbare verbeteringen. Blijf vooral authentiek en pas de handvatten toe zoals deze het best bij jou passen. Het is zeer leerzaam en stemt tot nadenken over jezelf.

Marc Jonkman, Zelfstandig ondernemer en KIVI Kerngroeplid Governance Code Veiligheid
in de Bouw.

Heb je je weleens afgevraagd waarom die ene spreker je volledige aandacht krijgt en bij blijft? En een andere spreker slaapverwekkend is en je eigenlijk niet goed de draad kan volgen? In deze masterclass heb ik een inkijkje gekregen naar enkele kenmerkende manieren die het verschil kunnen maken om jouw verhaal beter te laten overkomen. Door een onderbouwde introductie en door met elkaar oefenen in groepsvorm, krijg je een gevulde toolbox mee van inzichten. Door twee kleine aanpassingen heb ik zelf ervaren dat hetzelfde verhaal op een veel betere manier overkwam en ik zelf ook meer ontspannen voor de onbekende groep stond.

Verwacht niet dat al je skills direct vijf stappen verder zijn, maar ik kan wel stellen dat je vanuit je eigen huidige manier een stap vooruit doet om een boeiender spreker te zijn.

Iwan Klein, Adviseur Projectsturing (OGN)Adviseur Projectsturing (OGN)
Rijkswaterstaat West Nederland Noord (RWS-WNN)

Ronald Bos, een selfmade trainer en coach met een lange staat van dienst, leidt deze Masterclass: Die gekenmerkt wordt door maximale improvisatie en maximale wisselwerking met de aanwezigen. Zijn doel van deze training is niet de vormen (presentatievaardigheden, adviesvaardigheden, verkoopvaardigheden, e.d.) te trainen, maar wel de niet-vormen (mindset, overtuigingen, aannames, wie ben ik eigenlijk?) impliciet en expliciet (verder) te ontwikkelen van alle deelnemers. Immers we dragen allemaal ons verleden, met deels
negatieve ervaringen, met ons mee en moeten ervoor waken dat deze negatieve aannames over onszelf geen rol gaan spelen bij een toekomstig optreden voor een groep.

Enkele vuistregels voor een goede presentatie zijn volgens Ronald Bos:

1. Stel jezelf kort voor in een “intro” en denk daarbij goed na wat je over jezelf wilt vertellen.
2. Een goede presentatie bestaat uit 30-40 % inhoud en voor 60-70 % uit jezelf.
3. PowerPoint is alleen een hulpmiddel – een PowerPointpresentatie sec is vaak uit den boze!
4. Loop van punt naar punt (bewegen voor de groep) en kijk zowel voorin als achter in de zaal.
5. Varieer toonhoogte en intonatie; spreek zacht (spanning opbouwen) bij een belangrijk punt.

De deelnemers werden vervolgens uitgenodigd een korte presentatie te houden over een door henzelf te kiezen onderwerp met inachtneming van het bovenstaande. Ronald Bos coachte hierbij op voortreffelijke wijze, daarbij dankbaar gebruikmakend van door hem gevraagde reacties uit de zaal.

Fred van Iddekinge, directeur

Van grote waarde, we staan voor vele groepen en de kunst/kunde is om dat ontspannen en goed te doen.

Wethouder gemeente Nieuwekerk aan de IJssel

De masterclass heeft mij meer inzicht gegeven hoe ik mensen kan bereiken met een boodschap die ik wil overbrengen.

Wethouder gemeente Ommen

Het was voor mij een vernieuwde kijk waar ik zeker mijn voordeel mee ga doen in de toekomst.

Wethouder gemeente Baarn

about
Te behalen resultaten